Türkiye Satranç Federasyonu ve Red Bull'un ortaklaşa düzenlediği ve bu yıl ilk kez çevrim içi olarak gerçekleştirilen Red Bull Chess Masters finaline katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Geçirdiğimiz bu zor günlerde bu turnuvanın başarıyla düzenlenmesi bizleri mutlu etti.  İnşallah satrancın çıtasını federasyonumuz ile birlikte daha da yukarı taşıyacağız” diye konuştu.

Bu sene ilk kez tamamı çevrim içi olarak gerçekleştirilen Red Bull Chess Masters Açık Kategori Finali’nin açılış konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu yaptı. Bakan Kasapoğlu, turnuvanın başarıyla düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Bakan Kasapoğlu konuşmasında, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs salgını ile başarılı bir şekilde mücadele ettiğine işaret ederek, "Dünya son aylarda çok farklı bir gündemde. Tüm ülkeleri kapsayan bu salgın süreci hakikaten zor bir süreç. Hamdolsun ki bu zor süreci ülke olarak en az kayıpla atlatmanın mücadelesini başarılı bir şekilde verdiğimizi hep birlikte görüyoruz. Bu zor günlerin geçmekte olduğunu da hep birlikte görüyoruz. Bu da bizler için önemli bir durum" dedi.

‘’Satrancı özellikle önemsiyoruz’’

Bakan Kasapoğlu, Antalya'da ocak ayında düzenlenen Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Şampiyonası'nda satranç camiasıyla bir araya geldiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bu güzel camiayla mekanlarda birlikte olmak da apayrı bir duygu. Velileri, sporcuları, satranç camiasının değerli yöneticileriyle hakikaten orada olmak güzel bir heyecandı. Bu dinamizmin, heyecanın, bilincin bu zor şartlara rağmen var olmasından dolayı da ayrıca mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Satranç çok kıymetli, önemsediğimiz bir branş. 'Spor tek branştan ibaret değildir' diyoruz. Tüm branşlara verdiğimiz destek, önem gibi satrancı da özellikle önemsiyoruz. Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda çok önemi bürokratik engelleri birlikte tekrar düzenledik. Pek çok engeli kaldırdık. Bu da bizim için mutluluk. Yeni satranççıları, yeni şampiyonları hakikaten yetiştirmek bizler için görevdir, misyondur. Bunu da yine sizlerle birlikte başaracağız."

‘’Satrancın çıtasını her gün daha yukarı taşıyacağız’’

Satrancın en çok lisanlı sporcuya sahip branş olduğuna işaret eden Bakan Kasapoğlu, "Bu, satranç için önemli bir ayrıcalıktır. Ben, yine bu tabloda emeği olan herkesi tebrik ediyorum. Satranç pek çok özelliği olan ve bu özellikleri oyuncularına kazandıran bir branş. Sabrı, öz güveni, analitik düşünmeyi, empatiyi, insani özelikleri bünyesinde barındıran bir branş. O yüzden inşallah satrancın çıtasını her gün daha yukarı taşıyacağız. Bunu da yine sizlere birlikte başaracağız, buna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

‘’Bu süreçte pek çok organizasyon dijital platformalarda başarıyla gerçekleştirildi’’

Bakan Kasapoğlu, koronavirüs sürecinde dijital platformların güçlendiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu anlamda da buna benzer pek çok organizasyonun dijital platformalarda başarıyla gerçekleştirilmesini bizzat gözlemliyorum. Bu da ayrıca takdir edilmesi gereken bir başarı. Satrancı diğer branşlar gibi yaymak ve bu anlamda performansı daha yukarılara taşımak her birimiz için görev. Bunu görev addeden kamu, özel tüm kuruluşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Oyuncularımıza, velilerine teşekkür ediyorum. İnşallah şu süreci atlattıktan sonra yine sizlerle daha kısa mesafelerle bir araya gelmek ümidiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum."

Türkiye genelinde gerçekleştirilen 10 çevrimiçi eleme sonrasında adını finale yazdıran 40 erkek ve 40 kadın satranç sporcusunun Türkiye'nin en iyisi olabilmek için mücadele ettikleri finalde açık kategori şampiyonu Vugar Rasulov olurken, kadınlar kategorisinde de Ekaterina Atalık mutlu sona ulaştı.