Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 2021 yılında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, TÜBİTAK'ın "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında “ARDEB 1001 Spor Araştırmaları" başlıklı özel çağrı geçtiğimiz haftalarda açıldı. Türkiye'nin spor alanındaki uluslararası rekabet gücünü artırmak ve küresel arenada öne çıkmasını sağlamayı amaçlayan çağrı ile spor alanındaki bilimsel araştırmaların Türk sporunun gelişimine entegre edilmesi hedefleniyor. "Spor Araştırmaları" çağrısı, gençlerin kişisel, mesleki ve sosyal gelişimlerini desteklemeyi ve potansiyellerini tam anlamıyla ortaya çıkarmalarını sağlamayı amaçlarken, aynı zamanda kapsayıcı ve bilimsel araştırma projelerini teşvik etmek amacıyla hayata geçirilecek. 
Çağrı programı kapsamında belirlenen temel politika ve öncelik alanları; sporcu ve elit sporcu yetiştirme modelleri, nitelikli antrenör yetiştirme, etkin tesis yönetimi, dünyada olimpik yapılanma modelleri, yönetim ve performans sistemleri ve yaşam biçimi olarak spor başlıklarını içeriyor.
Öte yandan spor araştırmalarına yönelik yapılan “ARDEB 1001 Spor Araştırmaları Çağrısı”na ilişkin bilgilendirme toplantısı ise, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Spor Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Veli Ozan Çakır ve Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürü Dr. Mehmet Ata Öztürk’ün katılımıyla 29 Mart 2024 tarihinde online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirilecek. 
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eş finansmanı ile desteklenen ve birinci aşama başvurusu 24 Nisan 2024’te tarihinde son bulacak olan “ARDEB 1001 Spor Araştırmaları Çağrısı” metnine aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Spor Araştırmaları 2024 Özel Çağrı Metni