Uzmanlar, ilgilenilen spor dalında profesyonellik seviyesine ulaşabilmek adına çocukluk döneminde çalışmaların başlaması gerektiğine dikkati çekerken, yapılan araştırmalar spor yapan çocukların hem oyun gereksinimlerini karşıladıklarını hem de daha sağlıklı bir hayatın ilk adımlarını erken yaşlarda attıklarını gösteriyor.

Büyüme çağındaki çocuklar, özellikle ebeveynlerinin yönlendirmesiyle birlikte spor aktivitelerine başlayabiliyor. Çocukların sosyalleşmesi açısından takım sporları daha etkin olurken, bireysel sporlar ise hızlı karar verme yetisini güçlendiriyor.

Spora Çocuk Yaşlarda Başlamak Şart
Profesyonel sporcuların kariyerlerine bakıldığında büyük çoğunluğunun çocuk yaşlarda sporla tanıştıkları görülürken, özellikle cimnastik sporu gibi vücut gelişimine bağlı branşlara çocukluk dönemlerinde çalışmalara başlamak şart olması dikkati çekiyor.

Uzmanlara göre vücut gelişiminin önemli bir kısmı 12 yaş öncesi tamamlanıyor. Bunun için de çocukların erken yaşlarda spor çalışmalarına başlaması gerekiyor. Peki, hangi yaşlar çocukların spor gelişimi açısından uygun?

Yapılan araştırmalara göre çocuklar 2 yaşından itibaren ebeveynlerinin de desteğiyle spora başlayabiliyor. Koşma, tırmanma ve top yakalama gibi egzersizler, küçük yaşlarda daha rahat bir şekilde yapılabiliyor.

Futbol, 7 Yaşından Sonra
Yüzme ve cimnastik gibi branşlarda ilk hazırlıklara başlamak adına en ideal yaşın 4 olduğu vurgulanırken, bu yaşlarda özellikle ailelerin yönlendirmeleriyle, uzmanlardan eğitim alınmasının önemi ön plana çıkıyor.

Eğitim döneminin başladığı 7 yaşından sonra ise futbol, basketbol ve voleybol gibi branşlarda çocuklar aktif olarak yer alabiliyor. Çocuklar, bu noktada teknik anlamdaki bilgiyi ise spor eğitmenlerinin verdiği derslerden ediniyor.

Atletizm, güreş ve boks gibi fiziksel gereksinimlerin daha çok ön plana çıktığı branşlarda ise çocuklar, 10 yaşından sonra çalışmalara başlayabiliyor. Bu alanlarda çalışmaların erken yaşlarda başlaması, olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.

Spor, Psikolojiyi de Destekliyor
Uzmanlara göre çocukların spor yapmaları psikolojik gelişimlerine de çok önemli katkılar sağlıyor. Küçük yaşlarda oyun oynama gereksinimi duyan çocuklar, bu ihtiyaçlarını spor aktivitelerinden karşılayabiliyor. Spor eğitmenleri de çocukların aktivite sırasında heyecan dolu olduğunu ve çok eğlendiğini dile getirerek, bu sürecin psikolojik açıdan daha mutlu, daha sağlıklı ve çevresiyle daha uyumlu bir çocuk profilini de beraberinde getirdiğine değiniyor.

Uluslararası Çocuk Oyunları
Gençlik ve Spor Bakanlığı, erken yaşlarda çocukların spora teşvik edilmesi amacıyla önemli projelere imza atıyor. Bakanlık koordinesinde ilerleyen 'Herkes İçin Spor' (HİS) projesi genç yaşlı demeden bireylerin ömür boyu spor yapmalarına ilişkin önemli kazanımların kapısını açıyor. Geçtiğimiz günlerde Konya'da düzenlenen Uluslararası Rumi Çocuk Spor Oyunları da bu projelerden biri. Geçtiğimiz hafta 4.'sü düzenlenen etkinliğe, 30 ülkeden 1014 çocuk sporcu katıldı.