Pandemi Sürecinde Çocuklarımız

Pandemi sürecinde yetişkinler olarak biz bile hem fizyolojik hem psikolojik değişimler karşısında uyum zorlukları yaşamaktayız. Çocuk ruh sağlığı söz konusu olduğunda, yetişkinlerden beklediğimiz şekilde kendini açma, sözel olarak ifade etme, duygularını dile getirme gibi ifade yollarını çocuklarda her zaman göremeyebiliriz. Oysa çeşitli zorlayıcı yaşantılar karşısında çocuklar da bazı güçlükleri aşmakta zorlanabilir. Çocuklarda pandemi sırasında sıklıkla görülen çeşitli tepkileri sizin için derledim. Çocuklarınızda bu yazıda bahsedilen konulara ilişkin, aşağıda belirtilen olgulara benzer ya da rutin dışı çeşitli tepkiler gözlemlerseniz, bu durum için kurumumuzun psikologlarından yardım talep edebilirsiniz.

  • Çocuklar için ebeveynlerinden ayrılmak her zamankinden daha zorlayıcı olabilir.
  • Yalnızca anne baba değil, büyük anne ve büyük babalar hakkında da normalden daha kaygılı hissedebilirler.
  • Evde kalmak hem bedensel enerjilerini atamama hem de çökkün ruh hâline yol açabilir.
  • Kendi sağlıklarıyla ilgili belirsizlik kafa karışıklığına ve kaygıya sebep olabilir.
  • Arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle yeterli zamanı geçiremedikleri için sosyalleşme ihtiyaçları yeteri kadar karşılanamaz, bu da çocukların daha hırçın davranmalarına yol açabilir.
  • Pandemi sürecinin ne zaman biteceği, maske kullanımı, saat sınırlaması gibi uygulamaların ne kadar devam edeceği gibi bilgilerin belirsizliği de çocukların bu süreçte rahatlama ve yeniden iyi hissetmelerini geciktirebilir.

Tüm bunların normal tepkiler olduğunu, pek çok çocuk ve ailenin şu an bu süreçten geçtiğini unutmamalısınız.

Gizem AYTAÇ
Uzman Psikolog / Spor Psikoloğu